Over Turkije

Oppervlakte:783.562 km²
Inwoners: 79.800.000 (2016)
Munteenheid: Turkse Lira
Hoofdstad: Ankara
Regeringsvorm: Republiek
President: Recep Tayyip Erdogan
Religie: Islam 96%
Tijd: GMT +2

LIGGING

Turkije ligt voor het overgrote deel in Azië, slechts 3 % ligt in Europa. De hoofdstad Ankara telt 4,1 miljoen inwoners, maar is daarmee nog niet de grootste stad. Dat is Istanbul met maar liefst 14,8 miljoen inwoners. Andere steden met meer dan 1 miljoen inwoners zijn Izmir(3,1 miljoen), Bursa (2,1 miljoen) en Adana (1,6 miljoen). Turkije grenst aan Bulgarije, Griekenland, Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. De lengte van de grenzen bedraagt 2627 km. en de kustlijn is  7200 km. lang. Het hoogste punt van het land is de berg Ararat met een hoogte van 5165 m.

GESCHIEDENIS

Voordat de Turken in het land kwamen werd het Anatolië genoemd. In de 2e eeuw v. Chr. aas het land sterk onder invloed van het Romeinse Rijk. De hoofdstad was toen Constantinopel. Daarna kwam in de loop der tijden het Ottomaanse Rijk. De bloeitijd lag in de 16e eeuw. In 1923 werden de huidige grenzen van Turkijë vastgesteld tijdens de Vrede van Lausanne. Atatürk stichtte op 29 oktober 1923 de Republiek Turkije. In 1952 werd Turkijë lid van de NAVO. Het land had ook nog te maken met staatsgrepen door het leger in 1960,1971 en 1980. Steeds kwam na een aantal jaren militair bestuur weer een civiel bestuur. Sinds 2002 is de AKP aan de macht met Erdogan eerst als premier en sinds 2014 als president. Sinds 2005 is Turkijë in onderhandeling met de Europese Unie over mogelijke toetreding van Turkijë.

KLIMAAT EN LANDSCHAP

Turkijë heeft veel klimaten. Het oosten heeft een landklimaat met zeer hete zomers en zeer koude winters, waarin veel sneeuw kan vallen. Langs de Middellandse Zee heerst een mediterraan klimaat en aan de noordkust een gematigd zeeklimaat. Het zuidoosten is overwegend droog met zelfs plaatselijk een woestijnklimaat. Het klimaat hoog in de bergen lijkt veel op die in de Alpen. Enkele bekende gebergten zijn de Taurus en de Aladag. Turkijë ligt gemiddeld 1132m boven zeeniveau. Het land heeft vele uitgestrekte vlaktes die worden begrenst door bergketens. In Centraal Turkije valt weinig regen, maar door de sterke verdamping is er een groot zoutmeer, het Tuz Gölü ontstaan. 

FLORA EN FAUNA

Volgens de laatste telling zijn er maar liefst 9222 verschillende soorten planten. In moerasrijke gebieden zijn veel voorkomende soorten  gladiolen, lelieachtigen en lipbloemigen. Op drogere plaatsen zijn er veel vlinderbloemigen. Ook zijn er veel soorten orchideeën en niet te vergeten de tulpen. Nederland wordt vaak genoemd als het tulpenland, maar van oorsprong komen ze uit Turkije.
Veel voorkomende grote zoogdieren en vogels zijn de Europese wolf, de bruine beer, de vale gier, de lammergier, de steenarend en de oehoe. Turkije is rijk aan vlinders. Door onderzoek  zijn er de laatste jaren tientallen nieuwe soorten beschreven.

BEVOLKING,  TAAL EN RELIGIE

De bevolking van Turkije bestaat voor 73% uit Turken , 21% Koerden, 2% Tsjerkessen, 2% Arabieren en 2% overige. 
De officiële taal is Turks. Dit spreekt 90,5% van de bevolking. Overige talen zijn Koerdisch , Arabisch, Armeens  en andere. Tot 2011 werd op scholen allen Turks en Engels onderwezen. Nu wordt ook Koerdisch, Arabisch en nog een paar talen aangeboden.
In Turkije is 96% islamitisch. Ongeveer een derde van hen geeft aan weinig met het geloof te doen. Naast de islam is er nog het Agnosticisme/ Atheïsme en een heel  klein percentage is christelijk.

MUZIEK  EN GASTRONOMIE

Muziek bevat een groot  deel van de Turkse cultuur.  Hierdoor is de Turkse muziekindustrie dan ook zeer groot.  De vele stijlen zijn terug te leiden naar de etnische muziek. Veel gebruikte muziekinstrumenten zijn de mondharp, baglama en kanun. Betreffende de klassieke muziek schreven componisten als Haydn, Mozart en Beethoven Ottomaanse marsmuziek. Mozart schreef  de Rondo Ala Turca en Mozart de Turkse Mars. 
In 2003 won Turkije het  Eurovisie songfestival met Sertab Erener , een beroemde zangeres in Turkije.
Ook eten is een belangrijk deel van de cultuur in Turkije. Elke regio heeft zijn eigen vaak etnische keuken.Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, noten, fruit en groenten. Vaak is een maaltijd een combinatie van diverse gerechten. Er is een rijke graancultuur wat je weer terugvindt in de diverse broodsoorten en verschillende noedels

ARCHITECTUUR

Door de vele klimaten in Turkije werden er in de diverse delen van het land totaal verschillende woningen gebouwd. In Centraal Anatolië, waar het zeer heet kan worden zijn veel grotwoningen gebouwd. In Cappadocië zijn veel ondergrondse steden te vinden. Aan de Zwarte Zeekust zijn de huizen gemaakt van gestapeld hout op een stenen fundering.  In Istanbul en sommige andere steden zijn nog veel stadswoningen die van hout gemaakt zijn.

SPORT

Voetbal is veruit de belangrijkste sport in Turkije. De eredivisie heet hier de Super Toto Lig. Het grootste succes van het Turkse elftal was het behalen van de derde plaats op het WK 2002. 
Ook het basketball wordt steeds populairder, mede doordat Turkije in het door hen zelf georganiseerde WK de finale behaalde.
Een  van de oudste sporten in Turkije is het  olieworstelen, dat al bestaat sinds 1361.
Andere populaire sporten zijn volleyball, worstelen en gewichtheffen en de opkomende sporten als skateboarden, surfen en snowboarden.

TOERISME

Het toerisme is een zeer grote bron van inkomsten voor Turkije. Wereldwijd stond het land qua bezoekersaantallen op de 9e plaats. De meeste toeristen komen uit Duitsland, Rusland, Bulgarije en Georgië. Populaire badplaatsen aan de Turkse Rvièra zijn Bodrum, Alanya, Marmaris, Antalya en Kusadasi. Populaire grote plaatsen zijn o.a. Istanbul, Izmir en Bursa Edirne. Verder zijn de vele oude Griekse Ruinesteden populair bij de toeristen zoals Efeze, Troje, Myra, Side en het best bewaarde theater uit de oudheid: Aspendos.

STAATSINRICHTING  

Turkije is een parlementaire democratie. De president is het staatshoofd en wordt gekozen voor een periode van vijf jaar. De uitvoerende macht ligt bij de minister-president en de ministerraad. Het parlement bestaat uit 550 leden.  De wetgevende macht ligt bij de Grot Nationale Assemblee. Daarnaast is er nog het Grondwettelijk Hof.  Het kiesrecht voor mannen en vrouwen bestaat sinds 1933. Iedereen vanaf 18 jaar  is gerechtigd om te stemmen.

FEESTDAGEN

23 april: Dag van het kind
19 mei: Jeugd- en Sportdag
30 augustus: Dag van de Overwinning
29 oktober: Dag van de Republiek
10 november: Herdenking sterfdag Atatürk
Daarnaast is er nog het Offerfeest, dat 70 dagen na het eind van de Ramadan wordt gevierd en het Suikerfeest aan het eind van de Ramadan en 3 dagen duurt.